fbpx
Wij zijn op dit moment gesloten

Binoculair zien is de samenwerking van twee ogen waardoor men diepte ziet. Het licht valt in beide ogen op hetzelfde punt van het netvlies. Dit noemen wij in de optometrie corresponderende netvliespunten. Deze punten zijn ook met elkaar verbonden in de hersenen. Daar wordt dan het driedimensionale beeld gevormd, zodat u diepte kunt waarnemen.

Wat kan er mis gaan in de samenwerking tussen de ogen?

Stel dat een van uw beide ogen niet helemaal recht staat maar iets naar buiten of naar binnen is gedraaid zonder dat u dit opvalt, dan valt het licht op een ander punt van het netvlies dan in het andere (dominante) oog. Het betekent dat eerstgenoemde gaat draaien, omdat u anders dubbel zou zien. Dit doet u met alle oogspieren die aan de buitenzijde van het oog bevestigd zijn. Echter als u dat lang en onbewust doet, kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • vermoeide ogen
  • branderige ogen
  • hoofdpijn
  • dubbelzien
  • overgevoeligheid voor licht
  • nek- en schouderklachten
  • moeite met wisselen van veraf kijken naar dichtbij of omgekeerd
  • onrustig beeld bij het lezen
  • problemen met het zien in de schemering

Als u van de bovenstaande lijst meerdere problemen herkent, dan raden wij u een binoculair oogonderzoek aan, met als doel de klachten een stuk te verlichten of zelfs op te lossen. Hieronder staat een eenvoudige uitleg van deze test.

Zeiss Polatest

De Zeiss Polatest is speciaal ontwikkeld voor mensen van wie de ogen niet goed of moeizaam samenwerken. Deze test wordt door slechts een beperkt aantal optometristen in Nedeland uitgevoerd en wij behoren tot deze groep optometristen. Middels een speciale pasbril met gepolariseerde glazen en speciale, eveneens gepolariseerde testfiguren kunnen wij zeer nauwkeurig de scheefstand van uw ogen bepalen en corrigeren, zodat u een rustig en comfortabel beeld krijgt. Deze correctie van de scheefstand van uw ogen wordt een prismacorrectie genoemd. De gemeten prismacorrectie wordt dan in de brillenglazen geslepen, zodat uw ogen geen of minder moeite hoeven te doen om binoculair te kunnen kijken. Met de prismabril staan uw ogen dan weer in ‘ruststand’ en kunnen de klachten verdwijnen.

Laat ons onderzoeken hoe gezond uw ogen zijn

Als optometrist controleren wij niet alleen de gezichtsscherpte, maar ook de algehele gezondheid van uw ogen. De apparatuur waarmee we dat doen, brengt alles tot in het kleinste detail in kaart. Zo krijgen wij een completer en beter beeld van de conditie van uw ogen. En dat leidt weer tot betere adviezen, de juiste glassterkte en uiteindelijk tot een optimaal zicht. Kom naar onze winkel of maak een afspraak:

0251 – 65 22 38