fbpx
Wij zijn op dit moment gesloten

Staat van het oog aan de hand van de fundusfoto

Tijdens de anamnese (het bespreken van de voorgeschiedenis van uw ogen) kan er een vermoeden zijn dat er een goede reden is om een fundusfoto te maken, onze optometrist zal dat dan met u bespreken en adviseren. Deze digitale foto wordt genomen met geavanceerde apparatuur, waarbij de digitale camerabeelden door de optometrist vertaald worden naar informatie waar mee u uit de voeten kunt. De staat van uw ogen en de verkregen informatie met de fundusfoto kan ertoe leiden dat u vervolgens wordt doorverwezen naar uw huisarts of een oogarts.

Bij dit onderzoek maakt de optometrist een digitale fundusfoto van uw ogen. De foto brengt uw netvlies in kaart, waarbij niet alleen het netvlies zelf, maar ook alle bloedvaatjes te onderscheiden zijn. Dit netvlies bevindt zich aan de achterzijde van het oog, met ook de gele vlek (macula) en de oogzenuw. Vermoedt de optometrist dat er bij u sprake kan zijn van maculadegeneratie, diabetes of glaucoom? Dan is het nemen van een fundusfoto gewenst om zekerheid te hebben en de bestaande situatie digitaal vast te leggen. Dan kan er in de toekomst een vergelijk gemaakt worden met de huidige conditie van uw netvlies.

Een fundusfoto van uw ogen onthult ontzettend veel nuttige informatie. Het geeft een beeld van de bloedvaatjes in uw beide ogen. Het is de enige plek in het lichaam waar de bloedvaatjes te zien zijn met het blote oog, op alle andere plekken zit er namelijk huid overheen, of liggen ze dieper in het lichaam. Op de fundusfoto zie je niet alleen bloedvaatjes, maar ook  de macula (gele vlek) en de oogzenuw. Alle onderdelen van het netvlies zijn voor u van belang voor goed zicht. Zodra er bijzonderheden op de fundusfoto geconstateerd worden zullen wij deze uiteraard aan u uitleggen en bespreken wat de volgende te nemen stappen zijn..

 

Heeft u al langere tijd Diabetes type II?

Wanneer u weet dat u Diabetes type II heeft, dan kunnen de eventuele bijbehorende afwijkingen ook door middel van fundusfotografie worden vastgelegd. De foto van het netvlies laat deze afwijkingen namelijk zien. Het is daarom van belang om uw ogen periodiek te laten controleren. Het kan het verder of versneld achteruitgaan van het gezichtsvermogen van uw ogen voorkomen en eventuele behandeling kan dan tijdig plaatsvinden.