fbpx
Wij zijn op dit moment gesloten
Elk kind verdient beter zicht

Managen van de ogen met myopie

Bijziendheid, ook myopie genaamd, komt steeds meer en vaker voor bij kinderen. Geen fijn idee voor de toekomst. Met myopie zie je dichtbij goed, maar veraf wazig en onscherp. Een minsterkte kan een bijziend oog corrigeren. Echter, myopie neemt – na wereldwijd onderzoek – snel toe en vooral bij kinderen tussen 6 en 17 jaar. Op latere leeftijd kan dit grote gevolgen voor kinderen hebben, zoals verhoogde oogdruk, netvliesloslating en staar. Het Oogfonds spreekt zelfs van een opkomende bijziendheidsepidemie. Gelukkig kan Bossinade met een korte en pijnloze aslengtemeting al zien of uw kind myopie heeft. Door vroegtijdig myopie te constateren zijn er nog diverse tools om verdere progressie van bijziendheid af te vlakken.

2x Ja = Ga

Als eerst is het van belang om te weten óf u een meting voor uw kind moet inplannen. Dit kan simpel en snel met onze test met vier vragen.

1: Bent u als (groot)ouder bijziend en heeft u dus een minsterkte?

2: Is uw (klein)kind minder dan 2 uur per dag in het buitenlicht?

3: Leest uw (klein)kind veel of kijkt hij/zij veelvuldig op een mobieltje?

4: Wrijft uw (klein)kind veel in de ogen of wordt er vaak geknepen met de ogen?

Meten is weten

 

Voor € 12,50 kunnen wij een pijnloze en korte meting van de aslengte van het oog doen om vast te stellen of myopie in zicht is. De meting duurt zo’n drie minuten waarbij het kind een minuutje stil moet zitten en recht vooruit in het apparaat dient te kijken. Binnen een kwartier heeft u het antwoord op de vraag of uw kind wel of geen myopie heeft.

Dit is myopie

Om deze oogziekte van de toekomst een halt toe te roepen is het belangrijk om te weten wat myopie precies is. Kort uitgelegd is het een afwijking van het oog waarbij het beeld vóór het netvlies valt in plaats van erop en daardoor is het onscherp. Met een minsterkte kan een bijziend oog gecorrigeerd worden.

Het Oogfonds legt is een kort filmpje precies uit wat myopie is. Kinderogen zijn in ontwikkeling en kijken in de verte is essentieel voor die ontwikkeling van het oog. Kijken kinderen te veel dichtbij, bijvoorbeeld op een beeldscherm of in een boek, dan raakt de normale groei van het oog verstoord.

Naar buiten

Een belangrijke tip om zelf te doen als myopie is geconstateerd of om tegen te gaan is; naar buiten. Buitenlicht en daglicht zijn belangrijk voor de ogen. Uit onderzoek is gebleken dat buiten zijn bijziendheid bij kinderen vermindert. Lekker buitenspelen dus!

Bossinade stimuleert het buitenspelen extra door een vrolijke vlieger cadeau te geven aan kinderen die voor de zomervakantie 2024 de aslengtemeting komen doen.

20 – 20 – 2

Oogartsen en het Oogfonds bevelen de 20 – 20 – 2 leefregel aan om de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen tegen te gaan. Dit staat voor: 20 minuten kijken op een beeldscherm of in een boek, dan 20 seconden wegkijken én 2 uur per dag buitenlicht.

Managen van de ogen met myopie

Door vroegtijdig myopie bij een kind vast te stellen, zijn er diverse mogelijkheden om die bijziendheid te managen en zoveel mogelijk tegen te gaan. Wij bieden maatwerk, vandaar dat wij u graag persoonlijk meer vertellen over de diverse oplossingen. Want, elk kind verdient beter zicht. Nu en in de toekomst!

Naast de bovengenoemde lifestyle adviezen hebben wij tegenwoordig vier praktische tools: 

  • Harde nachtlenzen
  • Zachte daglenzen
  • Speciale brillenglazen
  • Oogdruppels die via de oogarts worden voorgeschreven

Wij vertellen u er graag meer over. Maak voor de myopie management opties een afspraak bij Bossinade.

Wil u meer lezen: beeldschermgebruik bij kinderen.

Vlieger er op uit

Komt uw kind voor de zomervakantie een aslengtemeting doen, dan ontvangen jullie een vrolijke vlieger van Bossinade. Trek er samen op uit, ontdek het plezier van vliegeren en de kinderogen vangen meteen ook buitenlicht op. Een mooie win-winsituatie. Voor de Bossinade vlieger geldt op = op.

Doosje vlieger