We zijn momenteel gesloten.

Wat is binoculair zien?

Binoculair zien is de samenwerking van twee ogen waardoor men diepte ziet. Het licht valt in beide ogen op hetzelfde punt van het netvlies. Dit noemen wij in de optometrie corresponderende netvliespunten. Deze punten zijn ook met elkaar verbonden in de hersenen. Daar wordt dan het driedimensionale beeld gevormd, zodat u diepte kunt waarnemen.

Wat kan mis gaan in de samenwerking tussen de ogen?

Stel nu dat een van uw beide ogen niet helemaal recht staat maar iets naar buiten of naar binnen is gedraaid zonder dat u dit opvalt. In het oog dat niet recht staat valt het licht op een ander punt van het netvlies dan in het goede oog. Het betekent dat eerstgenoemde gaat draaien, omdat u anders dubbel zou zien. Dit doet u met de oogspieren die aan de buitenzijde van het oog bevestigd zijn. Echter als u dat lang moet doen, kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • vermoeide ogen;
  • branderige ogen;
  • hoofdpijn;
  • dubbelzien;
  • overgevoeligheid voor licht;
  • nek- en schouderklachten;
  • moeite met wisselen van veraf kijken naar dichtbij of omgekeerd;
  • onrustig beeld bij het lezen;
  • problemen met het zien in de schemering.

Als u van de bovenstaande lijst meerdere problemen herkent, dan komt u in aanmerking voor een speciale test om de klachten een stuk te verlichten of zelfs op te lossen. Hieronder staat een eenvoudige uitleg van deze test.

Zeiss Polatest

De Zeiss Polatest is speciaal ontwikkeld voor mensen van wie de ogen niet goed of moeizaam samenwerken. Deze test wordt door slechts een beperkt aantal optometristen in Nedeland uitgevoerd en ook wij behoren tot deze groep optometristen. Middels een speciale pasbril met gepolariseerde glazen en speciale, eveneens gepolariseerde testfiguren kunnen wij zeer nauwkeurig de scheefstand van uw ogen bepalen en corrigeren, zodat u een rustig en comfortabel beeld krijgt. Deze corectie van de scheefstand van uw ogen wordt een prismacorrectie genoemd. De gemeten prismacorrectie wordt dan in de brillenglazen geslepen zodat uw ogen geen moeite meer hoeven te doen om diepte te kunnen zien. Uw ogen staan dan weer in ‘ruststand’, zodat betreffende klachten verdwijnen.

Laat ons onderzoeken hoe gezond uw ogen zijn

Als optometrist controleren wij niet alleen de gezichtsscherpte, maar ook de algehele gezondheid van uw ogen. De apparatuur waarmee we dat doen, brengt alles tot in het kleinste detail in kaart. Zo krijgen wij dus een completer en beter beeld van de conditie van uw ogen. En dat leidt weer tot betere adviezen, de juiste glassterkte en uiteindelijk tot een optimaal zicht. Kom dus naar onze winkel of maak een afspraak: 0251 – 65 22 38.

Terug naar Optometrisch onderzoek