We zijn momenteel gesloten.

Glaucoom

Wat is glaucoom?

Glaucoom is de naam van een vrij grote groep oogziekten die gepaard gaan met de volgende kenmerken:

  • een verhoogde oogdruk
  • uitval van het gezichtsveld
  • afwijkingen aan de oogzenuw

Glaucoom heet in de volksmond ook wel groene staar.

Wie zijn gevoelig voor glaucoom?

Glaucoom komt vooral voor bij volwassenen. Op jonge leeftijd is glaucoom zeer zeldzaam. Boven de veertig jaar heeft ongeveer één procent van de bevolking glaucoom en dit percentage stijgt met het ouder worden tot ongeveer drie procent boven de tachtig jaar. Deze kans neemt toe als glaucoom in de familie voorkomt. Een verhoogd risico bestaat verder bij mensen met:

  • hoge bijziendheid
  • suikerziekte
  • misschien ook bij hoge bloeddruk

Glaucoom is vooral bekend geworden doordat het meten van de oogdruk vrij eenvoudig (en pijnloos) is en door vele opticiëns wordt verricht. Vroeger was het een veel voorkomende oorzaak van blindheid, maar tegenwoordig is er goede medicatie en komt blindheid door glaucoom zelden voor.

Screening op glaucoom

Wij screenen op drie manieren op glaucoom. Eerst meten we de oogdruk en dan beoordelen we de papil (blinde vlek) van het netvlies. Indien wij bij een van deze twee testen een vermoeden krijgen dat er glaucoom aanwezig is kunnen wij een OCT-scan maken.

Laat ons onderzoeken hoe gezond uw ogen zijn

Als optometrist controleren wij niet alleen de gezichtsscherpte, maar ook de algehele gezondheid van uw ogen. De apparatuur waarmee we dat doen, brengt alles tot in het kleinste detail in kaart. Zo krijgen wij dus een completer en beter beeld van de conditie van uw ogen. En dat leidt weer tot betere adviezen, de juiste glassterkte en uiteindelijk tot een optimaal zicht. Kom dus naar onze winkel of maak een afspraak: 0251 – 65 22 38.

Terug naar Optometrisch onderzoek